03.11.2023
Solveig valgte Svalbard folkehøgskole vårhalvåret.

Solveig valde vill og arktisk natur i eit halvt år 

I januar 2023 landet Solveig Hodneland (20) på Svalbard lufthavn, full av spenning. Lite visste ho om kva det neste halvåret skulle bringe.

 

Kvifor Svalbard folkehøgskole?

Da jeg skulle velge folkehøgskole visste jeg tidlig at jeg ville gjøre noe innenfor friluftsliv. Jeg var glad i å gå på tur og stå på ski, og tanken på å få kunne gjøre dette på Svalbard var nærmest uvirkelig.

– Det var en gylden mulighet til å oppleve arktisk natur på en måte jeg visste jeg ikke kom til å få senere i livet. Det var tross alt ingen andre skoler som kunne tilby tilsvarende, seier Solveig. 

Et halvt år på Svalbard folkehøgskole Å kle seg godt er noe du lærer etter å ha bodd på Svalbard en vinter. Foto: privat.

Halvtårskurs

Forrige skuleår starta Svalbard folkehøgskole å tilby halvtårskurs. Då kan ein få gå eit halvt år istaden for eit heilt. Som elev på halvtårskurs får ein også støtte frå lånekassa, og har rett på stipend med dei same retningslinjene som heiltårselevar.

Solveig valde linja “polareventyr” som blei samanslått med heilårslinja “arktisk friluftsliv”.

– For min del var halvtårskurset det eneste aktuelle. Jeg hadde akkurat vært et semester utenlands og måtte begynne å planlegge hva jeg skulle gjøre til våren. I utgangspunktet var planen min å jobbe, men jeg følte meg fremdeles eventyrlysten på noe mer. Jeg hadde tross alt et friår, og ville derfor fylle året med mest mulig opplevelser.

– Jeg vil si at et halvtårskurs er absolutt et perfekt alternativ hvis man bare har planer for ett semester, fortel Hodneland. 

Hundekos på Svalbard På Svalbard er det gode muligheter for hundekos. Foto: privat.

Korleis var ditt halvår her? 

– I løpet av de få månedene jeg har vært på Svalbard har jeg fått sett og opplevd ting jeg aldri hadde trodd at jeg kom til å gjøre. Listen er uendelig; hundekjøring, snøskuter, isgrotter, ekspedisjon og ikke minst det å få bo i arktiske områder.

– Jeg har tilegnet meg mye mer kunnskap enn det jeg hadde forventet, og blitt kjent med fantastiske folk. Det er definitivt en erfaring jeg kommer til å være takknemlig for resten av livet.

– Lærerik, unik og takknemlig er vel tre ord som kan beskrive tiden min på Svalbard folkehøgskole, seier Solveig. 

En opplevelse som jeg aldri kommer til å glemme er den gangen jeg stod bjørnevakt i minus 30. Det var helt vindstille og nordlys på himmelen. Det er en helt spesiell følelse som man ikke skjønner før man har fått opplevd det selv.

Ny på Svalbard folkehøgskole? Korleis var det? 

–Jeg var selvfølgelig nervøs da jeg kom til Svalbard. Hvordan er de andre? Hva blir timeplanen min? Kommer jeg til å trives her? Det tar alltid litt tid å finne sin plass i en gruppe, men heldigvis hadde jeg gode forutsetninger.

– De andre tok meg godt imot, og jeg følte meg inkludert allerede fra første dag. Likevel, tok det litt tid før jeg fikk en ordentlig kontakt med både stedet og folkene.

– Det var ikke før jeg begynte å dra på turer med klassen at ting begynte å forandre seg. Jeg ble kjent med dem på en helt annen måte, og fikk endelig den samme tilknytningen til Svalbard som de andre hadde snakket om siden begynnelsen, fortel Solveig.  

 I dag studerar Solveig økonomi og administrasjon på NHH i Bergen, men seier ho ikkje har noko imot å komme tilbake til Svalbard ein dag. 

 Ein kan søke halvtårskurs på Svalbard folkehøgskole, og vi tilbyr plassar på alle linjene. Ein kan enten søke via https://www.folkehogskole.no/ eller via https://svalbardfolkehogskole.no/ . 

 For meir info om halvtårskurs, gå inn hit > https://www.folkehogskole.no/nyheter/hva-er-halvtarskurs 

Unike opplevelser på Svalbard Lunsjpause og grotteopplevelser. Foto: privat.
Les mer om: