15.03.2023
Marie forbereder elevene på solotur.

En ekspedisjon for livet

Lenge kunne du møte Marie Brekkhus på en scooter sammen med turister. De siste to årene har hun vært i sitt rette element, som linjelærer ved Svalbard Folkehøgskole. Og som hun sier selv – det er hun som lærer av elevene!

Marie falt pladask for Svalbard for ti år siden. Hun var i gang med en friluftslivlærerutdannelse, og tenkte det ville være smart med et år på Svalbard. På den måten kunne hun bli skikkelig god på bre, snø og ski og spesialisere seg på det.

Etter en mørk lang høst kom den fantastiske Svalbardvåren, og Marie var helt frelst. Hun gikk Spitsbergen på langs i 2014, og skjønte for første gang hvor stor øya egentlig er.

– Vi hadde gått tre uker på ski, 10 timer om dagen i én retning, og det var fortsatt langt igjen. Det var en helt fantastisk tur, og jeg ble maks forelsket i Svalbard.

Så fikk hun et jobbtilbud på fastlandet. Selv om jobben var bra, minnet ferger, trær og veiskilt henne på at hun ikke var på Svalbard. Hun måtte tilbake til nord.

Forberedelse til solotur. Du trenger ikke være Lars Monsen for å søke deg til ekspedisjonslinja ved Svalbard folkehøgskole. Lærer Marie Brekkhus er utrolig imponert over hva elevene lærer underveis. Her gjøres siste forberedelser før solotur. Foto: Maria Philippa Rossi

Gleden over å ferdes i naturen – sammen

Marie ble først hjelpelærer på ekspedisjonslinjen, før hun ble linjelærer for Arktisk Friluftsliv i 2021. Dette skoleåret har hun hatt ansvaret for ekspedisjonslinjen.

– Det er utrolig givende å få muligheten til å følge noen over mye lengre tid, og få lære bort noe som varer evig. Jeg ser at når noen lærer seg å gå på tur så blir det en del av hverdagen og identiteten resten av livet.

Ved starten av skoleåret pleier Marie å spørre elevene om hva de gleder seg mest til. Noen svarer telttur, andre nordlyset, naturen og isbreene. Og så spør de gjerne hva hun gleder seg til.

– Helt oppriktig så gleder jeg meg til at elevene skal få oppleve alt dette. Det er veldig spennende å være sammen med elevene et helt år der det skjer utrolig mye. De tenker på mye rart, på hva de skal videre, og vi har veldig mange gode samtaler. Jeg lærer mye av dem hele tiden!

Dunjakkebonanza Man trenger godt utstyr på ekspedisjonslinja, men det er ikke nødvendig å blakke deg helt. Marie anbefaler Finn.no og gode bruktkjøp! Foto: Maria Philippa Rossi

Erfaringer for livet

Ekspedisjonslinjen er en av de tøffere linjene ved Svalbard folkehøgskole, med flest dager ute og mange overnattinger i telt. Samtidig er det ingen krav om at du er Lars Monsen før du kommer – det skal du jo lære å bli underveis!

– Det er fantastisk å se hvor mye elevene lærer i løpet av året. På den avsluttende turen med pulk og telt håndterer elevene omgivelsene og utfordringene, og det er så fint. Det øyeblikket når elevene selv skjønner hvor mye de har lært gjennom året, det er magisk!

Året på ekspedisjonslinjen tar elevene gjennom skredkurs, brekurs, øvelser, teltoppsett, kart og kompass, og førstehjelp. Høstsemesteret starter med en dag med førstehjelp og feltopplæring om ferdsel i Arktis, og så bygges kunnskapen lag på lag i løpet av året. Litt som behovet for varme klær.

Det kan være krevende å finne riktig utstyr, men Marie anbefaler alle å komme med gode fjellsko og en tursekk, og så kan man se litt hva man trenger etter hvert. På ekspedisjonslinja er det behov for godt utstyr som tåler en vinternatt ute, men Marie tipser om å kjøpe brukt på Finn.

– Elevene som har valgt en linje som er mye ute får anbefalinger om hva slags utstyr som passer Svalbardforholdene. Det er en balanse mellom at utstyret skal være godt nok, men ikke blakke elevene. Og så trenger alle en god og varm dunjakke, gjerne noen størrelser større enn det du vanligvis bruker.

Les mer om: