FAQ

Har du noen spørsmål om Svalbard folkehøgskole?

Her finner du en liste over de oftest stilte spørsmålene vi mottar. Hvis du ikke finner det du leter etter, kan du når som helst kontakte oss via e-post, eller bruke livechatten nederst til høyre i dette vinduet.

  • Får jeg lån og stipend når jeg går på Svalbard folkehøgskole?

    Studiestøtte – Svalbard folkehøgskole er godkjent lærested av Statens Lånekasse for utdanning. Du søker lån gjennom lånekassen på www.lanekassen.no.

  • Jeg har en funksjonsnedsettelse og lurer på om jeg da kan være elev på folkehøgskolen?

    Svalbard er ikke tilrettelagt for funksjonsnedsettelser, og dermed er det heller ikke krav til universell utforming. Ta kontakt med oss, så finner vi ut om vi kan legge til rette for deg på en god nok måte.

  • Kan jeg jobbe ved siden av å være elev på folkehøgskolen?

    Et år på folkehøgskole er intenst med undervisning mandag – lørdag, og med en del kveldsaktiviteter og turer. Derfor kan det være utfordrende å både være elev på folkehøgskole og samtidig ha en jobb på si. Vi anbefaler at du benytter muligheten til å oppleve et flott og intenst folkehøgskoleår. Skoleåret er komprimert, noe som betyr at du kan ha mulighet til å arbeide i skolens jule- og påskeferie. Noen velger også å bli igjen på Svalbard for å jobbe etter skoleåret er avsluttet i midten av mai.

  • Er det mulig å bo hjemme?

    Siden vi holder til på Svalbard, og de aller fleste elevene kommer fra fastlandet (Norge), sier svaret nesten seg selv. Vi har imidlertid hatt elever på skolen som kommer fra Svalbard, så hvis du er en svalbardianer kan du ta kontakt med oss og høre.

  • Har folkehøgskolene noen aldersgrense?

    Svalbard folkehøgskole ønsker at elevene skal være over 18 når de går hos oss, og vi har elever fra 18 til 25. Så om du nettopp er ferdig med videregående skole, vil ha en pause fra studie eller jobb, eller ta et annerledesår etter en bachelor, så skal du kunne trives her.

  • Hvor gamle er elevene som går på Svalbard folkehøgskole?

    De fleste elevene kommer etter å ha fullført treårig videregående skole, dvs. at de fyller 19 i løpet av året. Vi har også elever som har gjennomført militæret eller har tatt en bachelor.  Noen ønsker seg et annerledes år før de går ut i jobb eller skal videre på masterstudium.

  • Må jeg kjøpe mye klær og utstyr for å gå et år på Svalbard folkehøgskole?

    Svalbard har en lang vinter og det kan bli veldig kaldt. Du bør for eksempel ha en god vinterjakke i dun og gode vintersko. Men, du trenger ikke å kjøpe nye klær og vintersko før du kommer. Forbered deg gjerne gjennom å lese om «utstyr» og om linja du ønsker å gå på . Nederst under informasjon om linja di finner du utstyrsliste for linja.

    Det finnes mye bra på bruktmarkedet – både lokalt i Longyearbyen og på nettsteder som Tise.com og Finn.no. Kanskje du kan du låne noe av familie eller venner? Når det gjelder sovepose, liggeunderlag og skiutstyr, vil også dette avhenge av linjevalg, valgfag og hva du ønsker å gjøre på fritiden. Skolen har rabattavtaler i flere butikker.

  • Må jeg ha skiutstyr for å gå på Svalbard folkehøgskole?

    Dersom du skal gå på arktisk friluftsliv eller ekspedisjon og friluftsliv, bør du ha skiutstyr. Sjekk utstyrslistene på disse linjene for mer informasjon.

    På de andre linjene må du i utgangspunktet ikke ha skiutstyr.

    Men, skolen vil tilby noen valgfag hvor det er lagt opp til bruk av ski, og ønsker du et slikt fag bør du ha tilgang på ski. Kanskje du kan låne eller kjøpe brukt utstyr? Uansett haster det ikke å få tak i ski i starten av skoleåret – så ta med dersom du har og ellers kan du avvente. I normale år er det lite aktuelt å gå på ski før du kommer tilbake fra juleferien.

    Det er mange sportsbutikker i Longyearbyen og noen av de gir også våre elever tilbud på «skipakker».

  • Do you accept foreign language students?

    Yes, but we require that foreign students have a fair understanding of the Norwegian language orally because of the safety demands in Svalbard. Most foreign students are from Denmark, Sweden or Germany, but we accept up to 10% students from other countries as long as they are qualified language wise.

  • How do I apply if am a foreign applicant?

    Because we need your full personal ID number if you apply as a Nordic/Norwegian student, applicants from other countries have to use our English language application form if you don’t have a Norwegian or Nordic security (ID) number.

    English language application form

  • Er det mulig å ta med egen hund/eget hundespann?

    Dessverre er det ikke mulig å med egen hund/hundespann, da skolen ikke har egen hundegård.

  • Tilbyr dere enkeltrom/enerom?

    Ja, vi kan tilby enerom, noe du gir beskjed om i søknaden din. Elevtallet vil påvirke hvor mange enerom vi kan tilby, og skulle det bli kamp om plassen, vurderer vi grunnen til ønsket om enerom. Det skal sies at veldig mange syns at noe av det fine med folkehøgskole, er nettopp å dele rom med en person som ved skolestart kan kalles «villt fremmed», og som noen måneder senere er din venn for livet.

  • Må jeg gå med våpen når jeg går ut av skolen?

    Nei, innenfor Longyearbyen sentrumsområde går vi ikke med våpen. Utenfor sentrumsområdet tar du med våpen. Så går du på topptur, en tur utover Burmaveien (parallellvei til hovedveien mellom flyplass og sentrum) eller innover Adventdalen, så må du ha med våpen.

  • Hvordan merker man at skolen er kristen? Er kristendom og tro noe en vier mye tid til?

    At skolen er kristen merkes i verdigrunnlaget, og ved at vi har noe undervisning med tro som tema. Vi har et godt samarbeid med lokal kirke og de kommer og har morgensamling ca. en gang i måneden. Vi har også skolegudstjenester ved skolestart og før jul, i tillegg til at vi har frivillig bibelgruppe for de som ønsker det. Det er viktig for oss at du føler deg hjemme hos oss uansett hvilket livssyn du har.

  • Er det mulig å engasjere seg i lokalsamfunnet?

    Du vil oppleve at det er gode muligheter til å engasjere deg og delta i frivillig arbeid lokalt, nærmest uansett hva du driver med. Det kan være Røde kors, idrettslaget Svalbard Turn, kor og band, mandagsquiz og andre typer interesseklubber. Lokalsamfunnet er åpent og imøtekommende og vant til å ta imot nye. Skolen er også opptatt av å engasjere seg og synes i lokalsamfunnet, så du vil uansett delta i frivillig arbeid som elev hos oss. Dette vil du merke for eksempel i forbindelse med TV-aksjonen nrk, Svalbard maraton og i solfestuka.

  • Hvor langt fra sentrum ligger skolen?

    Skolen er lokalisert rett nord for sentrum ved sjøen. Det tar 7-8 minutter å gå til sentrum hvor du blant annet har matbutikk, apotek, flere sportsbutikker, kaféer, spisesteder, bibliotek, post, kino, kulturhus og galleri.

  • Hvor kaldt blir det på vinteren?

    De fleste vinterdagene er temperaturene mellom 5 minus og 15 minus, men temperaturen kan i perioder gå ned mot 30 grader minus. Det kan også komme flere mildværsperioder i løpet av vinteren. Vinden har stor betydning for hvor kaldt du vil oppleve at det er.

    Du må kle deg godt. Hvor stor forskjell det er fra den vinteren du kjenner til fra før, er avhengig av hvor i Norge du kommer fra. Kanskje den største forskjellen er at vinteren er lang! Du har kanskje fått med deg at klimaendringene merkes mest på Svalbard? Den siste 30-årsperioden har vinteren blitt 4 grader varmere.

  • Hvordan er mørketiden i Longyearbyen?

    Mørketiden varer omtrentlig fra slutten av oktober og til midten av februar. Den mørkeste (og koseligste?) delen av mørketiden – polarnatta – varer fra midten av november til ut januar. Når februar kommer vil du merke at det raskt blir lysere!