Forfatterspire

Svalbard gir inspirasjon til å skrive.

søk nå

Drømmer du om å gi ut bok? På Forfatterspire-linjen vil du få muligheten til nettopp det! Med kanskje Norges vakreste, mest inspirerende landskap rundt oss skal vi dykke ned i forfatteryrket. Du lærer om hva som skal til for å lykkes som forfatter, enten du ønsker å skrive sakprosa, barnebøker, eller bli den neste store krimforfatteren.

Bolterdalen camp

Det å være forfatter er en sagnomsust, men ikke beskyttet, tittel. Ta en titt i bokhylla di. Hva finner du? Klassikere? Nordiske debutanter? Lyrikk? Historisk sakprosa?

Gjennom året drar vi på en forfatterreise sammen. Vi jobber med ulike sjangere og metoder, og fyller verktøykassa di med kunnskap som skal hjelpe deg med å virkeliggjøre drømmen om å bli en god skribent.

Svalbard Folkehøgskole har ingen skoleturer, men etter jul, når elevene uansett er på fastlandet, starter vi året med noen inspirerende forlagsbesøk i Oslo.

Det største hinderet for forfattere flest er at teksten blir liggende i skuffen eller i en mappe på pc’en. Inspirert av den vakre Svalbardnaturen skal vi gi oss selv både tid og rom til å skrive de gode tekstene.

Du får også en liten realitetsorientering, for det er en grunn til at mange forfattere har «day jobs» ved siden av. Vi loser deg gjennom prosessen som kreves for å gi ut en bok, og du får kjennskap til de ulike støtteordningene som finnes for forfattere.

Svalbard har inspirert mange forfattere før deg, og i løpet av året får du møte forfattere som er godt i gang med skriveprossesen sin. Vi har også ulike workshoper for å gjøre din tekst best mulig.

Vi starter skoleåret med å delta på Longyearbyen Litteraturfestival. Året avsluttes med å gi ut en samling med elevtekster, og du kan nå kalle deg publisert forfatter!

Forfatterspire er for deg som er glad i å skrive, uansett sjanger. Vi tester ulike skrivemetoder gjennom året, og bruker både naturen og lokalsamfunnet som inspirasjon. Du trenger ikke ha masse skriveerfaring, men vi søker deg som liker å skrive og leke med ord.

Dette vil du lære

Du vil få et grundig innblikk i prosessen med å bli forfatter, og det finnes slettes ingen snarveier! Du skal få jobbe med de samme setningene om og om igjen – helt til noe plutselig løsner og du sitter med ord som får folk til å le, gråte eller engasjere seg foran deg. Du skal bli god på å gi og ta i mot tilbakemeldinger, og klassen vil oppleve å utvikle seg som skribenter sammen.

• Skriveteknikk
  • Komposisjon
  • Struktur og manus
  • Finn din stemme
  • Les gode tekster
  • Tekst, musikk og film
  • Longyearbyen litteraturfestival
  • Møte skribenter
  • Teste ut ulike sjangre, og fordype deg i den du selv foretrekker.
  • Skrive for andre medier
  • Turer i Svalbardlandskapet
  • Frihet til å jobbe på din måte
  • Utforske Svalbardlitteraturen

Våre forventninger til deg

På denne linjen forventer vi at du er motivert til å bruke tid på å skrive. Vi forventer ingen prisvinnende tekster innen jul (kanskje innen sommeren…?), men at det er viktig at du forstår at det å være forfatter er en berg- og dalbane. Skrivelyst kommer i rykk og napp, og vi skal sammen finne de beste metodene for deg og din tekst.

Få tid til å utforske og gå i dybden