Forskerspire Svalbard

Dette er linja for deg som er nysgjerrig på verden rundt deg, er opptatt av natur, klima og miljø og har en forsker i magen!

søk nå
søk nå

Denne linjen kan du velge for et helt skoleår eller det halvåret som passer for deg.

Ønsker du å bruke kunnskapene dine til å ta vare på kloden vår? Da har du kommet til riktig sted!

Liker du å utforske ting, fordype deg i ulike spørsmål, og å lære mer om verden rundt deg? Bli med ut og utforske naturen i verdens største laboratorium som vi har rett utenfor vinduet!

Størst klimaendring på Svabard

Svalbard er et av stedene på kloden hvor klimaendringene merkes tydeligst. Havet og lufta har blitt varmere, sjøisen har trukket seg tilbake, breene smelter og dyre- og plantelivet opplever forandringer de må tilpasse seg til. Klarer vi observere noe av dette selv? Hva vet forskerne og hvordan jobber de? På Forskerspire prøver vi å forstå hva som skjer og undersøker hvordan naturen rundt oss blir påvirket av endringene.

På Svalbard er det et svært aktivt internasjonalt forskningsmiljø og du vil selv utforske problemstillinger og lære hva forskerne har funnet ut. Du får prøve ut forskjellige arbeidsmåter i praksis gjennom målinger og observasjoner, samtidig som vi skal oppleve den fascinerende arktiske naturen både på feltarbeid og tur.

På forskerspire finner du felleskap, faglige utfordringer og naturopplevelser i ett!

På Forskerspire gjør vi utrolig mye forskjellig. Du kan utfordre deg selv  – både faglig gjennom egne forskningsprosjekter, og med å mestre møte med mørketid og arktisk natur. Gjennom året blir det en god blanding av feltarbeid, forskningsprosjekter, møter med forsker & ekskursjoner/besøk, turer og bålkos med mye godt humør. Du vil lære å ferdes i den arktiske naturen. Vi utforsker øya på kortere dagsturer og lengre turer med overnatting.

Som elev kan du være med på å velge hvilke tema vi skal bruke mest tid på. Alle velger selv hva de ønsker å gjøre i sine egne prosjekter. Det kan dukke opp flere  muligheter gjennom skoleåret, som for eksempel å besøke forskningsfartøyet R/V Kronprins Haakon, å delta på en studentkonferanse på UNIS (Universitetssenteret på Svalbard) der Master- og PhD-studenter forteller om forskningen sin eller å bli med en miljøvernorganisasjon på tur.

Dette kan du oppleve på Forskerspire:

Oppdag Svalbards mange natur-vidunder:

  • Lete etter fossiler som er både 10 000, 50-60 millioner eller 200 millioner år gamle
  • Bli bergtatt av vakre iskrystaller og farger og se hvordan lagene i snøen og snødypdet påvirker både skredfare og mulighet for å finne mat for reinsdyrene
  • Utforsk isgrotter og breer og oppdage noen av deres hemmeligheter
  • Beundre nordlyset i polarnatta og lære hvordan man forsker på det og hvorfor det kan være viktig for oss
  • Finne ut hva som lever under havoverflaten eller i strandkanten

Se konsekvensene av klimaendringene med egne øyne:

  • Hva skjer med permafrosten når det blir varmere?
  • Hva skjer med breene og havisen?
  • Hvordan blir reinsdyr, sel, isbjørn og andre organismer påvirket av forandrede leveforhold?

Utfordre deg selv:

  • vær kreativ, planlegg og gjennomfør ditt eget forskningsprosjekt
  • prøv deg som dronepilot
  • spør forskere og fagpersoner om det du lurer på eller utfordre andre sine konklusjoner og synspunkter i en god debatt
  • disseker rype eller andre dyr for å se hva som fins i magesekken deres
  • formidle det du er interessert i til medelever og ansatte på skolen, lokalbefolkningen eller barnehagebarn
  • kanskje du vil holde et foredrag for studenter ved UNIS eller voksne for å fortelle om et av våre prosjekter eller dine meninger?
  • Lær hvordan du kan ta være på deg selv og andre i gruppa og mestre fysiske utfordringer i feltarbeid i Arktis.

Vil du utfolde engasjementet ditt for miljø og klima?

  • Bli med på søppeltokt for å samle informasjon om marin forsøpling i samarbeid med forskere
  • sorter søppel og legg dataene i en nasjonal database
  • Lær om paradokset på Svalbard med energiproduksjon fra fossile kilder der klimaendringene vises tydeligst.
  • Bli med å diskutere ulike alternative energiløsninger med fagfolk og politisk engasjerte og se på problemet i et globalt perspektiv.
  • Er det handlingsalternativer for å løse klima- og andre miljøutfordringer? Hva kan vi gjøre?

Hvordan er aktivitetene på linja lagt opp gjennom året?

Vi er omtrent like mye inne som ute gjennom skoleåret.

  • Forskning og naturopplevelser Vi drar mye på tur og feltarbeid, og det betyr at du kommer til å lære mye om ferdsel i arktisk natur og arktisk turliv. Alle er med å planlegge og forberede i forveien og elevene får mer og mer ansvar i løpet av skoleåret. Noen turer dra vi ut for å se på noen av Svalbards mange fascinerende naturfenomener – som nordlys, pingo, bre, dyreliv – eller for å nyte det fantastiske landskapet som har blitt formet av mange ulike prosesser. Andre ganger drar vi ut for å ta målinger eller prøver som vi så kan analysere på laboratoriet. Her hender det at vi har med oss forskere
  • Møte med fagfolk: Vi prøver å få til mange møter med folk som jobber til daglig med forskjellige miljøutfordringer – som forskere, ingeniører, forvaltere, journalister eller gründere – for å diskutere og lære hvordan utfordringen angripes fra ulike perspektiver.
  • Selvvalgt forskningsprosjekt: Midt i skoleåret er det tid til å jobbe med et selvvalgt forskningsprosjekt over en lengre periode. I tillegg til å lære om problemstilling og datainnsamling, kommer dere til å lære om prosjektstyring. Å lære seg å tenke på logistikk, budsjett og tidsplan ved siden av faglig spørsmålstilling, metode og resultatene er viktig for å få gjennomført forskningsprosjekter også i en forskerhverdag – og mange andre ganger i livet.

 

Lærer Forskerspirelinjen

Eike Stübner

Eike er fra Tyskland og har bodd i Trondheim før hun flyttet til Svalbard.  Hun har bodd i Longyearbyen siden 2005. Hun er utdannet marinbiolog med PhD og har i tillegg pedagogisk utdanning. Tidligere har Eike jobbet ved Universitetssenteret på Svalbard, som guide og med egen bedrift. På fritiden er hun på tur med familien sin, gjerne med hundespann. Hun er også svømmetrener.

Har du spørsmål til Eike?
Send epost