Foto og kunst

Vi utforsker Svalbards unike lys gjennom å fotografere, tegne og male.

søk nå
søk nå

Opp gjennom tidene er det mange som har latt seg fascinere av Svalbards unike natur, historie og lysforhold, både gjennom kameralinsa og med pensel på lerret. Vi har midnattssol og polarnatt, solnedganger og fullmåne, fjell og sjø, rev og isbjørn, lys og mørke. I Longyearbyen har vi et rikt kulturliv og et sammensatt annerledes-samfunn med fastboende fra over 50 nasjoner.

Du lærer å bruke kamera og å redigere bildene dine. Du får låne et helt eget proffkamera som du har gjennom hele skoleåret! Vi lærer deg å tegne og male etter klassisk-realistiske metoder. Du trenger ingen forkunnskaper, og du trenger ikke være god til å tegne eller male. Det som er viktig er at du har lyst til å lære. Vi begynner med blyant og papir før vi går i gang med oljemaling på lerret. Komposisjon, kontrast, valører og farger er like viktig innenfor både foto og maleri. Noen ganger lener vi oss tilbake med en kopp te eller kaffe og lærer om fotografer og kunstnere som har satt spor i verden. Det er viktig å søke inspirasjon!

Utover i skoleåret har vi prosjektperioder der du kan velge å fordype deg i foto, tegning eller maleri.

Basen vår er Longyearbyen og det er her vi tilbringer mesteparten av tiden vår. I tillegg til kameraet (Fujifilm X-T3) får du låne nødvendige male- og tegneutstyr. I klasserommet har vi staffelier og redigeringsutstyr for bilder og video. I mørketiden passer det fint å bruke tid på det kreative arbeidet. Vi har også kamerastativ som vi trenger når vi skal ut og fotografere nordlys.

På foto- og kunstlinja skal vi være ute i kulda, og inne i varmen.

Vi skal selvsagt på tur ut av byen og oppdage Svalbards fantastiske natur og historie. Blant annet skal vi besøke spøkelsesbyen Pyramiden der det engang bodde nesten 2000 russere og ukrainere før byen ble forlatt i 1998. Vi skal også besøke russiske Barentsburg. Begge steder skal vi tilbringe flere døgn, og vi reiser tilbake til Longyearbyen med nye opplevelser og fulle minnekort. Aktuelle transportmidler er båt og snøscooter. Vi drar også på hytteturer for å bli bedre kjent som klasse. Andre turer er også bli aktuelle. Vi er mindre på tur enn friluftslivlinjene, men likevel kommer du til å få se mye av det som er spesielt og unikt med Svalbard. For de som har lyst på mer tid utendørs har vi et variert valgfagstilbud, og også felles skoletur og en valgfri skoletur (der du kan velge mellom flere alternativer). Foto- og kunstlinja passer derfor fint for deg som ikke har mye friluftsliverfaring, men som likevel har lyst til å utforske dette fantastiske stedet i Arktis.

Linjelærer

Stian Bringsverd Olsen

Lærer på linjen er Stian Bringsverd Olsen. Han er 38 år og kommer fra Sørlandet. Han er utdannet journalist, og har studert kunsthistorie, fotografi, pedagogikk og klassisk-realistisk tegne- og malerkunst ved The Florence Academy of Art. Han har jobbet i 12 år som fotolærer, kunstlærer og altmuliglærer ved Fana Folkehøgskule i Bergen. Stian er nysgjerrig på verden og er veldig glad i å lese, skrive, fotografere og mest av alt: å male.

Spørsmål?
Send e-post
Linjelærer

Geir Ertzgaard

Geir, fra Trøndelag og Stavanger, er i tillegg til å være assisterende rektor også lærer i bl.a. dokumentarfoto og studio- og portrettfotografering (Geir har tatt personalbildene på hjemmesiden). Han er utdannet teolog, og har undervist i foto på Solborg folkehøgskole. En av hans skjulte interesser er at han er bokblogger.  Stikkord for å forstå seg på Geir er #dokumentarfoto #globetråkking #afrika #arsenal #rosenborg #Mac #bøker.

Spørsmål til Geir
SEND EPOST