Hundekjøring

Her får du ansvar for din egen husky og vil gjennom årets mange turer tilegne deg nok kunnskap og erfaring til å mestre en lengre ekspedisjon til Østkysten med ditt eget hundespann.

søk nå

Sammen med 45 ivrige huskier og våre dyktige veiledere blir du kjent med Svalbards storslåtte villmark. Du vil lære alt det grunnleggende for å kunne starte med sledehund på egenhånd, samt tilegne deg kunnskap og erfaring innen ekstremt friluftsliv.

Bolterdalen camp

Du vil hurtig bli kjent med våre glade, sosiale hunder og du vil få en egen elevhund som du kommer til at ha ansvaret for resten av skoleåret. Hundene bor i hundegården vår i Bolterdalen, 10 km utenfor Longyearbyen. Hundegården er utgangspunkt for turene vi drar på, og her kommer vi til å være de linjedagene vi ikke er på tur. På høsten går vi på fottur med hundene samtidig med at vi trener dem foran vogn i Adventdalen. Når vinteren kommer, bytter vi vognene med sleder og mulighetene for å utforske Svalbards storslåtte, uberørte natur er ubegrensede. På overnattingsturene vil vi både ligge i telt og i hytte, og hundene plasseres rundt leiren som ekstra isbjørnbeskyttelse. Hundene er profesjonelle sledehunder. Faktisk sier man at man ofte lærer mer om hundekjøring og friluftsliv av hundene enn av mennesker – for det er veldig mye å lære av hundene!

Du vil oppleve gleden ved å være sammen med hundene, de er tillitsfulle og snille vesener som elsker å dra på tur sammen med oss! Du trenger ingen tidligere erfaring med hundekjøring eller hund.

Det viktigste er at du er glad i dyr og friluftsliv og har lyst til å lære mer.

Når vi ikke er på tur med hundene vil du delta i den daglige driften av hundegården. Vi bytter på å ta ansvar for foring av hundene. God dyrevelferd er viktig, hundene er våre beste venner så vi bruker mye tid på stell av de. Vi har stort fokus på sikkerhet, og vil lære å mestre både hundekjøring og Svalbards mektige natur på en sikker og forsvalig måte. I løpet av året vil du også lærer om ernæring av hund, vedlikehold og reparasjon av utstyr. I løpet av våren arrangeres det to hundesledeløp hvor vi naturligvis er med som frivillige. Som avslutning på skoleåret drar vi på ekspedisjon til Østkysten av Svalbard. På turen bruker vi alt vi har lært i løpet av året og reiser over isbre og sjøis til Isbjørnens rike sammen med vår firbeinede bestevenner.

Året vil by på mange flotte naturopplevelser med likesinnede, og gi et solid fortrinn for de som ønsker å gå videre innen Arktisk friluftsliv og hundekjøring.

Å kjøre hund på Svalbard stiller store krav til din bekledning, da vi kommer til å være ute året rundt i alt slags vær! Som elev på hundekjøringslinjen krever vi at du kjøper en utstyrspakke med egnede klær, om du ikke har det fra tidligere. Utstyrspakken koster 5000 kr og inkludere overtrekksjakke, hundekjøringsbukser og varme votter fra Non-Stop. I tillegg vil det være en spesifikk utstyrsliste for hundekjøringslinjen.

Linjelærer

Anja Åse Wied

Anja flyttet til Svalbard i 2016 og har siden jobbet med friluftsliv og guiding med hund. Anja har deltatt i mange hundeløp og ekspeditioner på Svalbard. Hun trives best på tur – helst med hund, og er en ivrig jeger. Anja har bachelor i Arktisk Friluftsliv ved Universitetet i Tromsø og er nå igang med en mastergrad i Friluftsliv.

Veileder

Tommy Jordbrudal

Tommy eier hundene og har lang erfaring med hundekjøring og friluftsliv. Han har fullført verdens lengste hundeløp Iditarod i Alaska og Nord-Europas lengste hundeløp Finnmarksløpet flere ganger. Han har bodd på Svalbard siden 2007 og fokusert på lengre ekspedisjoner rundt om på Svalbard samt til Nordpolen. Han har lang erfaring med å ta med gjester på sledeekspedisjoner.