Naturfoto

Fotografer fra hele verden drømmer om å reise til Svalbard. Som elev på Naturfoto får du oppleve Svalbards mektige natur og magiske lys gjennom et helt skoleår.

søk nå
søk nå

La oss begynne med en advarsel: Linjen Naturfoto på Svalbard Folkehøgskole handler i veldig liten grad om å ta bilder av isbjørn. Det er gjerne med spektakulære isbjørnbilder de store turoperatørene forsøker å selge sine dyre og eksotiske fotoreiser. Ja, Svalbard er eksotisk og naturen er rik, og den skal du få oppleve, men reisen vi tilbyr deg skal handle om veldig mye mer. Vår oppgave som skole er ikke å underholde deg med opplevelser, men å gi deg en dypere forståelse av menneskets forhold til landskap, lys og dyreliv, og om fotografi som fag.

I starten av skoleåret får du utdelt ditt eget proffkamera (Fujifilm X-T3) som du får låne gjennom hele skoleåret, også på fritiden og i ferier. Du trenger ikke å kunne noe om fotografering fra før. Vi lærer deg det du trenger å vite for å kunne fotografere under ulike forhold. Det er noe ganske forskjellig å ta bilder av nordlys som danser over himmelen i mørketida og å fange en polarrev som løper over et snødekt landskap i det vakre rosa lyset i mars.
Fotoforholdene på Svalbard endrer seg med lysforholdene gjennom året. Og det er snakk store endringer fra midnattssol til mørketid. Det kan også forandre seg i løpet av minutter. Naturen setter dessuten premisser for hvordan man kan bevege seg rundt på Svalbard, og også dette endrer seg gjennom årstidene. Dette gir både utfordringer og muligheter.

Et godt råd: Vær på vakt, man vet aldri når de gode motivene dukker opp!

I likhet med friluftslivlinjene er vi mye ute, men vi bruker også tid i klasserommet der vi lærer om fotografiets verden og redigerer bildene våre. Her blir det også rom for filosofiske betraktninger rundt vår fotografipraksis: Hvorfor tar vi bilder? Hva vil vi egentlig med bildene våre?
I tilknytning til klasserommet har vi også vårt eget mørkerom. Her kan du fremkalle dine egne analoge sort-hvitt-filmer og se bildene dine dukke opp i kjemikaliebadet. Det er en spesiell opplevelse, og hvert år blir noen elever skikkelig hekta på analog foto og mørkerom.

Av fotoutstyr trenger du bare ditt eget minnekort. Her kan du lese mer om generelt utstyr du trenger på Svalbard. Vi er mer utendørs enn kunstlinjen og trenger derfor noe mer utstyr enn elevene der, men ikke like mye som elevene på friluftslivlinjene. Dette avhenger selvsagt også av hvor mye du planlegger å bruke naturen på fritiden. Med linja kommer vi til å ha 15-20 overnattingsdøgn borte fra internatet, men det blir også mange dagsturer i tillegg.

Velkommen som søker til linja naturfoto!