Naturfoto Svalbard

Som elev på Naturfoto vil du oppleve å forevige møter med Svalbards mektige natur og magiske lys gjennom en kameralinse.

søk nå
søk nå

Du kan være elev ved naturfotolinjen for et helt skoleår, eller velge deg det halvåret som passer deg.

La oss begynne med en advarsel: Linjen Naturfoto på Svalbard Folkehøgskole handler i veldig liten grad om å ta bilder av isbjørn. Det er gjerne med spektakulære isbjørnbilder de store turoperatørene forsøker å selge sine dyre og eksotiske fotoreiser.

Ja, Svalbard er eksotisk og naturen er rik, og den skal du få oppleve. Reisen vi tilbyr handler imidlertid om veldig mye mer. Vi skal legge til rette for en dypere forståelse av menneskets forhold til landskap, lys og dyreliv gjennom utforskning og fotografiets egenart.

I starten av skoleåret får du utdelt ditt eget proffkamera (Fujifilm X-T3) som du får låne gjennom hele skoleåret, også på fritiden og i ferier. Du trenger ikke å kunne noe om fotografering fra før. Vi lærer deg det du trenger å vite for å kunne fotografere under ulike forhold. Det er ganske stor forskjell på å ta bilder av nordlys som danser over himmelen i mørketida, og å fange en polarrev som løper over et snødekt landskap i det vakre rosa lyset i mars.

Fotoforholdene på Svalbard endrer seg med lysforholdene gjennom året. Det er store endringer fra midnattssol til mørketid. Det kan også forandre seg i løpet av minutter. Naturen setter dessuten premisser for hvordan man kan bevege seg rundt på Svalbard, og også dette endrer seg gjennom årstidene. Dette gir både utfordringer og muligheter.

Et godt råd: Vær på vakt, man vet aldri når de gode motivene dukker opp!

Vi er en del ute, men vi bruker også en del tid i klasserommet der vi lærer om fotografiets egenart og å redigerer bildene våre. Her blir det også rom for filosofiske betraktninger rundt vår fotografipraksis: Hvorfor tar vi bilder? Hva vil vi egentlig med bildene våre?

Vi har også vårt eget mørkerom. Her kan du fremkalle analoge sort-hvitt-filmer. Det er en spesiell opplevelse å se bildene dine dukke opp i kjemikaliebadet. Hvert år blir noen elever skikkelig hekta på analog foto og mørkerom.

Av fotoutstyr trenger du bare ditt eget minnekort. Siden vi er både inne og ute så du bør ha klær og fottøy som gjør at du kan holde deg varm over tid ute. Hva du trenger vil også være avhengig av hvor mye du planlegger å bruke naturen på fritiden. Med linja kommer vi til å ha 10-12 overnattingsdøgn borte fra internatet, men det blir også mange dagsturer i tillegg.

Velkommen som søker til naturfotolinjen!

Linjelærer

Silje Fugleberg

Fotolærer, designer og yogi som smiler bredt og ler høyt. Med bakgrunn i visuell kommunikasjon og pedagogikk engasjerer Silje med sin interesse for natur og formidling gjennom ulike flater.

Spør Silje F om noe
Send epost