Teknologi og innovasjon
Liker du tanken på å leke med duppeditter? Eller er du generelt nysgjerrig på hva det er mulig å få til med litt utstyr i det rette miljøet?
Svalbard har et unikt miljø for teknologisk forskning og innovasjon, et miljø der man ofte tester den nyeste teknologien først. Vil du være med på en spennende reise, er du velkommen til å bli elev på teknologi og innovasjon, en fremtidsrettet og nytenkende linje.
Vil du i tillegg oppleve Svalbards fantastiske natur? Longyearbyens unike kulturelle miljø? Vil du se lyset forsvinne, oppleve polarnatta og så oppleve lyset komme tilbake i tusen farger, for så å oppleve midnattssola? Vil du prøve å grille BBQ i minus 20 under nordlyset? Da er dette den rette linjen for deg!

Hvem er teknologi og innovasjon for?
- teknologi-interessert ungdom som vil bli ingeniører, men kan tenke seg et år der de får utvikle seg både faglig og personlig før de veien inn på ingeniørutdanning
- ungdom som vil gå på folkehøgskole, men som samtidig vil ha flere bein å stå på
- ungdom som liker å fokusere på små, enkle, innovative teknologiske opplegg som hjelper oss å studere klimaforandringene og kanskje løse enkle problemer
- ungdom som bare syns tech er gøy
- ungdom som vil jobbe praktisk med nyskapende teknologi
- ungdom som vil utforske den eksotiske Svalbard-naturen
Innfallsvinkelen vår er «hands-on» og løsningsorientert: «aim small – miss small» er mottoet vårt. Etter et år på linja skal teknologiinteresserte ungdommer ha Svalbard-erfaring og være bevisste på synergien mellom teknologi, grønn energi/bærekraft og utfordringene som klimaforandringene bringer med seg. Er det ikke best å studere dette der klimaforandringene synes mest – på Svalbard!
Vi jobber med utvalgte konkrete prosjekter sammen med det teknologiske og innovative miljøet i Longyearbyen. Du får innblikk i hva teknologisk spisskompetanse kan brukes til for å studere klimaforandringene, sørge før et bærekraftig samfunn på 78 grader nord og lærer mer om omstilling til grønn energi. Du vil bli bevisstgjort på at man ikke alltid trenger å tenke stort for å forandre ting, men lære at små steg også fører til forandringer.
Du vil lære deg å arbeide etter metoder som de bruker i moderne teknologiske bedrifter. Tenk Agile, Google lab osv.
Du vil bidra til bybildet og til å løse små problemer i Longyearbyen eller på Svalbard gjennom enkle teknologiske prosjekter.
Du vil få Svalbard-erfaring (tur, sikkerhetsutdanning) og se med egne øyne hvordan klimaendringene påvirker Svalbard.
Linjens fire fokusområder:
1. Bygging av antenne for nedlasting av satellittdata:
- få en oversikt over operasjoner ved Svalsat
- kjøre et komplett antenneprosjekt med kundekrav, antennespesifikasjoner, plassering av antenne på fjellet, støy fra andre antenner etc.
- bygge små antennemoduler som er utprøvd på Andøya.
- analysere «riktige» data fra Sentinelsatellitter.
2. Innovation hub i Longyearbyen:
- Mulig prosjekter: Skredsensorer for å monitore utvikling av skredfaregraden gjennom sesongen, materiale in-house på Telenor, gjennomgang av hele prosjektkjeden fra start til mål (project management).
- Det er også muligheter for å jobbe med større prosjekter som går over hele skoleåret
3. Grønn energi og bærekraft
- Effektivitet av solceller i arktis
- Grønne energiløsninger (besøk og eventuelt prosjekt på Isfjord Radio)
- Innblikk i vitenskaplige studier (fremtidig senter for grønn energi på UNIS)
4. Makerspace – hva er dette og hva kan det brukes til:
- 3D printere
- Laser cutter
- Reparasjon av turklær og -utstyr
- Bygging av drone og sensorer (enkel programmering) for overvåking av isbreer eller skredsoner etc
- Formidling og utvikling av makerspace filosofien i byen

Etter et år på Teknologi og innovasjon vil du som teknologiinteressert ha opparbeidet deg Svalbard-erfaring og være bevisst på synergien mellom teknologi, bærekraft og grønn energi . Du vil være godt rustet til en utdanning eller en karriere innen teknologi og innovasjon og samtidig fått oppleve et år utenom det vanlige.