FAQ

Har du noen spørsmål om Svalbard folkehøgskole?

Her finner du en liste over de oftest stilte spørsmålene vi mottar. Hvis du ikke finner det du leter etter, kan du når som helst kontakte oss via e-post, eller bruke livechatten nederst til høyre i dette vinduet.

 • Får jeg lån og stipend når jeg går på Svalbard folkehøgskole?

  Studiestøtte – Svalbard folkehøgskole er godkjent lærested av Statens Lånekasse for utdanning. Du søker lån gjennom lånekassen på www.lanekassen.no.

 • Har du en funksjonsnedsettelse og vil gå på folkehøgskole?

  Svalbard er ikke tilrettelagt for funksjonsnedsettelser, go dermed er det heller ikke krav til universell utforming. Ta kontakt med oss, så finner vi ut om vi kan legge til rette for deg på en god nok måte.

 • Har jeg mulighet til å jobbe ved siden av folkehøgskolen?

  Et år på folkehøgskole er intenst med undervisning mandag – lørdag, og med en del kveldsaktiviteter og turer. Derfor kan det være utfordrende å både være elev på folkehøgskole og samtidig ha en jobb på si. Svalbard har heller ikke så mange arbeidsplasser å by på, så vi anbefaler at du benytter muligheten til å oppleve et flott og intenst folkehøgskoler. Imidlertid er er folkehøgskoleåret komprimert, som betyr at du har mulighet til å arbeide i feriene.

 • Er det mulig å bo hjemme?

  Siden vi holder til på Svalbard, og de aller fleste elevene kommer fra fastlandet (Norge), sier svaret nesten seg selv. Vi har imidlertid hatt elever på skolen som kommer fra Svalbard, så hvis du er en svalbardianer kan du ta kontakt med oss og høre.

 • Har folkehøgskolene noen aldersgrense?

  Svalbard folkehøgskole ønsker at elevene skal være over 18 når de går hos oss, og vi har elever fra 18 til 24. Så om du nettopp er ferdig med videregående skole, vil ha en pause fra studie eller jobb, eller gjøre noe annerledes etter en bachelor i romfysikk, så skal du kunne trives her.

 • Hvor gamle er elevene som går på Svalbard folkehøgskole?

  Alle elevene må være fyllt 18 når de begynner på skolen. De fleste har fullført videregående skole,dvs. at de fyller 19 i løpet av året – men vi har også en del som er eldre og som har gjennomført f.eks. bachelor og ønsker seg et annerledes år før de går ut i jobb eller skal videre på masterstudium.

 • Hvor gamle er elevene som går på Svalbard folkehøgskole?

  Alle elevene må være fyllt 18 når de begynner på skolen. De fleste har fullført videregående skole,dvs. at de fyller 19 i løpet av året – men vi har også en del som er eldre og som har gjennomført f.eks. bachelor og ønsker seg et annerledes år før de går ut i jobb eller skal videre på masterstudium.

 • Do you accept foreign language students?

  Yes, but we require that foreign students have a fair understanding of the Norwegian language orally because of the safety demands in Svalbard. Most foreign students are from Denmark, Sweden or Germany, but we accept up to 10% students from other countries as long as they are qualified language wise.

 • How do I apply if am a foreign applicant?

  Because we need your full personal ID number if you apply as a Nordic/Norwegian student, applicants from other countries have to use our English language application form if you don’t have a Norwegian or Nordic security (ID) number.

   

  English language application form

 • Er det mulig å ta med egen hund/eget hundespann?

  Dessverre er det ikke mulig å med egen hund/hundespann, da skolen ikke har egen hundegård.

 • Tilbyr dere enkeltrom/enerom?

  Ja, vi kan tilby enerom, noe du gir beskjed om i søknaden din. Elevtallet vil påvirke hvor mange enerom vi kan tilby, og skulle det bli kamp om plassen, vurderer vi grunnen til ønsket om enerom. Det skal sies at veldig mange syns at noe av det fine med folkehøgskole, er nettopp å dele rom med en person som ved skolestart kan kalles «villt fremmed», og som noen måneder senere er din venn for livet.

 • Må en gå med våpen med en gang man forlater skolens område?

  Nei, går en grense med varierende avstand fra Longyearbyen sentrum der man kan gå trygt uten våpen. Skal man imidlertid på toppturer nær skolen eller turer langs Burmaveien og på flatmark innover Adventdalen, så må du ha med våpen.

 • Hvordan merker man at skolen er kristen? Er kristendom og tro noe en vier mye tid til?

  At skolen er kristen merkes i verdigrunnlaget, og i at vi har noe undervisning med kristen tro som tema. Vi har besøk av prest fra Oslo to ganger i året, og Svalbards egen prest har morgensamling en gang i måneden. Vi har også skolegudstjenester ved skolestart og før jul, i tillegg til at vi har frivillig bibelgruppe for de som ønsker det. Det er viktig for oss at alle skal føle seg hjemme hos oss uansett hvilket livssyn du har.

 • Er det mulig å engasjere seg lokalt?

  Det er mange muligheter til å engasjere seg lokalt, nærmest uansett hva du driver med. Det gjelder alt fra frivillig arbeid i Røde kors til idrettslaget Svalbard Turn, forskjellige kor og band, og andre typer interesseklubber. Svalbardsamfunnet er veldig åpent og imøtekommende samfunn som er vant til å ta imot nye.

  Og så må man ikke glemme mandagsquizen.

 • Hvor langt fra byen ligger skolen?

  Vi ligger like ved sentrum ved Sjøskrenten, det er bare snakk om å gå noen få hundre meter.

 • Hvor kaldt blir det på vinteren, og hvordan går det utover oppholdet?

  Det kan bli ned mot 30 grader minus, men de fleste dagene er temperaturene mellom 5 minus og 15 minus. I tillegg påvirker vindforholdene den opplevde temperaturen. Det fine er at det er relativt enkelt å kle kulden ute, og som en sa det:

  Jeg fryser mer i Stavanger om vinteren enn det jeg gjør i Longyearbyen.

  Du må kle deg godt, men ut over den tiden det tar å kle seg, merker man ikke så store forskjeller fra en vinter på fastlandet i vinterhalvåret.