Ledig stilling

Svalbard Folkehøgskole ligger sentralt i Spitsbergens største bosetning Longyearbyen. Skolen starter sitt første kull høsten 2019, og er nå midt i sitt andre år som folkehøgskolen med Norges mest unike beliggenhet. Det er Norges KFUK-KFUM som eier skolen sammen med Longyearbyen lokalstyre. I dag er vi 50 elever og 17 ansatte, og er i er i full gang med å planlegge egen campus som vil ha plass til 125 elever. Vi som arbeider ser frem til å møte deg på folkehøgskolen i Norge med den mest unike beliggenheten. Foreløpig holder vi til i midlertidige lokaler i det som kalles «Nybyen» 1,5 km fra selve sentrum av Longyearbyen. Skoleåret 2021-22 vil klasserom og kontorer også ligge her.

Svalbard folkehøgskole v/ [ditt navn]
Vei 100
9170 Longyearbyen

Bærekraft og grønn skole

Vi ønsker å være en del av løsningen på miljø- og klima-utfordringene, og blant mange tiltak ønsker vi å sette fokus på: – Opplæring i miljø- og klimaproblemer og refleksjon rundt dette. – Energitiltak (ENØK) på skolen – Ryddedugnader – Bevisst gjenbruk og ingen unødvendig bruk av engangsmaterialer. – Vi vil unngå unødvendige flyreiser: Skolens elever har færre men lengre ferier enn andre skoler, og dermed færre hjemreiser. Skolen reiser ikke på turer bort fra Svalbard Vi bruker i størst mulig grad videoteknologi i møtesammenheng – Svalbard folkehøgskole utarbeider eget klimaregnskap Alle elevene er velkomne til å foreslå flere tiltak! Svalbard folkehøgskoles visjon er:  Der isen smelter – tenn skaperkraft og bærekraft!

Kristen skole

Svalbard folkehøgskole er en kristen skole der vi legger vekt på dialog, romslighet og åpenhet med tanke på livsyn og etiske holdninger. Vi liker å si at det er lave terskler og høyt under taket.
Norges KFUK-KFUM som er en av Norges største kristne barne- og ungdoms-organisasjoner eier skolen. Vi er glade i en god diskusjon og ønsker oss undring og refleksjon rundt de viktige spørsmål i livet. Vi mener at det er viktig å stå for noe, samtidig som din overbevisning er like viktig som min. Vårt verdisyn viser seg i vår undervisning, både i linjefag, fellesfag og valgfag.

Skap Svalbardhistorie og folkehøgskolehistorie

Som elev på Svalbard folkehøgskole vil du ha alle muligheter til å være med på å skape Svalbardhistorie. Vi er verdens nordligste folkehøgskole, holder til i en unik natur og et spesielt klima, og er en av de nyeste folkehøgskolene i Norge. Det betyr at vi har startet med blanke ark friske, nye tanker som du som elev inviteres til å være med og påvirke. Som en ny skole er vi stadig i utvikling, og et år er ikke likt et annet. Å bygge folkehøgskole og fellesskap er en skaperprosess, og den er du en viktig del av. Hvilke fag og tema vi tilbyr, og hvordan vi organiserer skoleår og timeplan forandrer seg som Svalbard forandrer seg. Likevel er de grunnleggende rammene faste fra år til år. Du skal vite hva du får når du velger Svalbard folkehøgskole. Et heltent personale står klar til å skape et år du ikke glemmer. Kombinasjonen av ditt engasjement, Svalbards unike natur og beliggenhet, et engasjert og dyktig personale og KFUK-KFUM som eierorganisasjon lover godt for at eventyret Svalbard Folkehøgskole kan bli den erfaringen du drømmer om.

Skolebygg
Vi holder til i midlertidige, sagnomsuste lokaler i brakkebyen i Nybyen, og lever og bor på samme måte som gruvearbeiderne gjorde tidligere ved foten av NN-breen, Vinteren 2020-21 leier vi to brakker, og kultkafeen Coalminer’s Bar & Grill, eller Stormessa som det også er kjent som. Navnet forteller at dette er et uhyre stemningsfullt og trivelig lokale. Vi planlegger å utvide med en brakke til og undervisnignsrom i enda et historisk bygg, «Huset» noen få minutter fra brakkene. Bare å bo her en vinter er en opplevelse i seg selv.

Nye lokaler kommer
Vi er i ferd med å bygge nye lokaler ved det som heter Sjøskrenten nede ved Sjøkanten fem minutter fra Longyearbyen sentrum. Vi overtar de tidligere studenbtoligene til Universitetet i Arktis, og bygger et topp moderne, bærekraftig og spennende bygg med plass til 125 elever. Bygget er beregnet til å være innflyttingsklart i august 2022.

Utstyr du trenger
Vær oppmerksom på at forholdene kan bli ganske harde på Svalbard, slik at godt utstyr er viktig både for sikkerhet og for å få en god opplevelse. Nytt utstyr er kostbart, og det finnes mye bra som er brukt og rimelig. Vi vil derfor oppfordre alle elever til å sjekke ut bruktmarkedene på ulike Facebookgrupper og Finn.no, eller lete i skap og boder til familie og venner etter utstyr. Ring gjerne skolen om dere lurer på noe. Vi hjelper deg også med å finne riktig og rimelig utstyr når du kommer til skolen.