Sikkerhetskurs

Hvor trygt er det egentlig på Svalbard? Er det isbjørner i gatene, og minus 30 grader på soverommet? Hvis du tror at du må være i slekt med Roald Amundsen for å klare deg på Svalbard, så stemmer ikke i det hele tatt. Longyearbyen er et trygt sted å være, sikkerheten står i høysetet, og kulden kan du kle ute med det rette tøyet. Dessuten er det ikke lenger så kaldt som folk skal ha det til!

Vanlige folk klarer seg nemlig fint på Svalbard. Du må være forberedt på at det er kaldere enn på fastlandet (vi kaller Norge for «fastlandet»), og at det er mørketid fra slutten av november til begynnelsen av februar.

Selve polarnatten hvor det er helt mørkt selv med klar himmel (definert som perioden solbanen gjennom et helt døgn alltid ligger lavere enn 6 grader under horisonten) varer fra midten av november til slutten av januar. Husk at fullmåne, nordlys og snø gjør at mørketiden oppleves «lysere» og kan gi magiske naturopplevelser på denne årstiden.

Temperaturen har endret seg mye de senere år, men fremdeles kan du oppleve perioder ned mot tyve til femogtyve minusgrader over perioder. Når kulde kombineres med kraftig vind, er det viktig å beskytte ansikt og hender.

Svalbard skummelt?

Vi tar sikkerhet på alvor. Hvis du ikke tar hensyn til de spesielle forholdene det tross alt er her langt nord, vil du utsette deg for stor risiko på en måte som du ikke gjør hjemme.

Vi vil at du både skal føle deg trygg og faktisk være det så lenge du er elev på Svalbard folkehøgskole. Derfor får du et skikkelig bra sikkerhetskurs i begynnelsen av skoleåret, og flere oppfriskningskurs i løpet av vinteren. Alle elevene gjennomfører et obligatorisk grunnkurs som består av førstehjelp, sikker ferdsel, bekledning og sikker våpenhåndtering. Svalbardnaturen som ligger rett utenfor døra, er tilgjengelig for deg fra du har fullført kurset og gjennom hele året. Du får kunnskap om hvordan du kan bevege deg trygt på Svalbard så lenge du er her. Sikkerhetskurset gir deg dessuten en kompetanse du vil ha stor glede av også når du flytter tilbake til fastlandet.

Hva inneholder sikkerhetskurset?

  • Ferdsel og bekledning
  • Planlegging av tur (Sikker turanalyse – STA)
  • Lover og regler om adferd og ferdsel på Svalbard
  • Hvordan forholde seg til Svalbards dyreliv – fra østmarkmus til isbjørn
  • Overnatting i telt
  • Vinterferdsel – hvordan forholde deg til vind, vær, skredfare og endrede værforhold.
  • Førstehjelp: – grunnleggende førstehjelp, spesielt førstehjelp under arktiske forhold (varslingsmetoder, kulde, snø, bre, m.m.)
  • Bre og snødekt bre: De største breene i Norge ligger på Svalbard, og like i nærheten av skolen ligger to av breene: Larsbreen og Longyearbreen. På breene er det også spektakulære isgrotter du ønsker å besøke. Derfor vil vi at alle skal gjennomføre kurs i ferdsel på bre, fordi du skal kunne lese breens mønstre og bevege deg tryggest mulig på bre.
  • Scooterkjøring – sjåfør og passasjer, du må ha førerkort klasse B for å kunne kjøre snøscooter. Men det er ikke bare sjåføren som har ansvar for sikkerhet på scootertur: Derfor får alle et sikkerhetskurs i scooterkjøring – alle elevene skal i løpet av vinteren på scooterturer.
  • Våpenhåndtering og skytetrening
    Det er ikke lov å bevege seg utenfor bygrensene uten at du har med isbjørnbeskyttelse (Les «signalpistol» og «rifle»). Derfor vil vi sikre at du har den nødvendige kompetansen til å håndtere våpen, og vil få tildelt et diplom som gir deg mulighet til å søke om låneløyve for våpen hos Sysselmesteren. Vi kan i noen tilfeller nekte å tildele tillatelse til å bruke våpen, men da skal du få en god begrunnelse for det. Våpenkurset gir deg mulighet til å bevege deg utenfor sentrum av Longyearbyen. Skulle du ikke ønske å ha låneløyve for våpen, kan du bli med på tur sammen med andre på skolen som har denne tillatelsen.

Spesielle hensyn

Isbjørn
Det fins rundt 3000 isbjørner på Svalbard og områdene rundt. De fleste holder seg langt vekk fra Longyearbyen, og Sysselmesteren følger godt med hvis den hvitpelsede polarkongen skulle nærme bosetninger. Flere av de ansatte på skolen har møtt på isbjørn, og vet hvordan de skal håndtere situasjonen hvis det skulle skje på tur.

Kulde og vind
Frostskader er den vanligste skaden på Svalbard. Blir det for kaldt, avlyser vi eller utsetter turer, det samme gjelder hvis det blåser opp og vi risikerer såkalt «whiteout». Men vi skal huske at det er forskjell på reell kulde og opplevd kulde, og kler du deg i riktig vintertøy, skal du kunne klare å kle ute kulden så mye at du ikke opplever den som ubehagelig. Vind kan raskt forandre på forholdene, og whiteout er et kjent fenomen. Derfor skal man aldri ferdes noe sted alene hvis man ikke kan lese naturen og endringer i vær- og vindforhold.

Skredfare
En av effektene av klimaendringer er økt risiko for skred, både fra jord og snø. Sysselmesteren overvåker kontinuerlig rasutsatte steder i Longyearbyen. Er det fare for snø- eller steinskred, vil det bli innført forbud mot å bevege seg i rasutsatte områder. Vi oppdaterer deg hele tiden på situasjonen. For ferdsel utenfor Longyearbyen krever skolen at du leverer sikker-tur-analyse (STA) og er kjent med skredvarselet (varson.no). Dette lærer du mer om på sikkerhetskurset.

Elever på tur.

Lærernes kvalifikasjoner

Staben på Svalbard er meget godt skolerte med tanke på sikkherhet. Flere i personalet har kompetanse på skred og bre, ferdsel, sikker våpenhåndtinger, scooter og førstehjelp, og er kompetente på vinterferdsel.

Skulle vi mangle kompetanse på et område, henter vi inn dyktige instruktører med lang Svalbarderfaring og sikkerhetsefaring fra miljøet i Longyearbyen.

Det ér tøft å bo på Svalbard, men farlig? Heller tøft som i «kult» enn tøft som i «strevsomt». Vi skal være varsomme og ha mest mulig kunnskap om hvordan vi skal opptre. Med den grundige kursingen du får, og fordi vi tar sikkerhet på alvor, skal det være liten risiko for at det skal skje deg noe. Med sunt vett, riktig adferd og grundig sikkerhetskursing skal du være trygg på Svalbard.

Mer info om: