22.12.2021

Tidlig julegave: – 400 000 til søppeltokt i Isfjorden

Med 400 000 i støtte fra Handelens miljøfond skal Svalbard folkehøgskole ta med alle elevene ut på søppeltokt også ved starten av skoleåret 2022. Da skal vi rydde søppel langs strendene, spre kunnskap om omfanget til havsøppelproblemet og bli gode på å effektivt og trygt gjennomføre strandrydding på Svalbard.  ­­­­

I 2021 gjorde tildelingen av Handelens miljøfond det mulig for hele skolen å dra på et tre dagers strandryddingstokt forskjellige steder ved Isfjorden. Tur med mening? Definitivt! Elevene sto på, og selv om det blåste godt noen av dagene, klarte vi å rydde 16 km strandlinje og samle opp rundt 1,6 tonn med strandsøppel: 600 kg tauverk og garn, 250 kg metall, 60 kg glass og resteavfall. Nå har altså skolen fått 400 000 kroner til å gjennomføre et tilsvarende prosjekt i september 2022.

Skikkelig gøy og meningsfullt
Tilbakemeldinger fra elever:
Vi var ikke klar over hvor mye det søppel det egentlig er her oppe, og det er bra å kunne gjøre noe.

Nå ser vi jo søppel overalt og vil plukker den med oss!

Tur med mening og en fantastisk måte å bli kjent med både området, hverandre og problemstillingen.

Som en av elevene sa:
Skikkelig gøy & meningsfullt!

 

Foto: Sara Christensen
Foto: Dina Ingeborg Bardal

Forskerspireklassen hadde i tillegg to forskningsoppdrag i samarbeid med SALT AS: Å finne ut hvor ulike gjenstander kom fra og deres alder, og å undersøke fordelingen av søpla på strendene – nesten som detektivarbeid. Og det var mye rart de fant, som kjeledresser, sko, bildekk, flyteelementer, tomhylser, forskningsutstyr, og masse ulike typer emballasje. Informasjonen ble samlet i Deepdive-databasen (SALT og GRID Arendal), som blir brukt til arbeid opp mot bedrifter og politiker. Kult for elevene å få bidra til ekte forskning, og å få arbeide for å løse havsøppelproblematikken sammen med forskere på feltet!

Vi gleder oss til høsten og en ny runde og er spente på hva vi klarer å få til! Dette var en tidlig julegave!

Mer info om: