01.02.2023
Fotostudenter øver på portrettfoto i Adventdalen.

Velkommen til Longyearbyen

Har du fått opptak til Svalbard Folkehøgskole? Gratulerer! Vi gleder oss veldig til å møte deg i august! Du har sikkert mange spørsmål, så her finner du litt praktisk info om å bo et år på Svalbard.

Varme klær og utstyr

De færreste av elevene våre møter opp med full ekspedisjonsutrustning, klare for Nordpolen. Det er likevel en del ting det kan være greit å tenke på når det gjelder utstyr, og det kan være greit å planlegge innkjøpene.

Du vil få tilsendt en pakkeliste fra linjelæreren din. Selv om alle linjene tilbringer noe tid ute er det forskjell på hva en elev på ekspedisjons- og kunstlinjen trenger.

Skolen har kjøpt inn noe fellesutstyr, så linjer som har mindre utetid likevel kan få seg en telttur eller to. Vi jobber også med å lage overlapp fra gamle til nye elever som ønsker å kjøpe og selge utstyr. Vi stiller med sender/mottaker, søkestang og spade til alle elever, så det slipper du å kjøpe.

Elever på tur. Møt opp i august med gode fjellsko og en tursekk! Resten av utstyret kan du fylle på etterhvert. Ps...på Finn.no er det mulig å finne gode kupp! Foto: Kira Twang Riise

Lærer på ekspedisjonslinjen, Marie Brekkhus, har vært ute en vinternatt før, og kommer med følgende tips: «Sørg for å ha gode fjellsko med ankelstøtte og en tursekk når du kommer i august. Så kan du får gode tips og fylle på med utstyr utover høsten. Og en god dunjakke, gjerne en størrelse eller to større enn det du vanligvis bruker er gull!»

Bruk tiden frem mot avreise til å lete etter kupp på Finn.no, eller benytt deg av sportsbutikkenes rabatter når butikkene tømmes for vinterutstyr og det blir vår på fastlandet.

Sikkerhet

Det første som møter deg i ankomsthallen på Longyear flyplass er en gigantisk utstoppet isbjørn. Forhåpentligvis er det den eneste du møter på så nært hold, men vi kommer ikke unna at det finnes isbjørner på Svalbard. Derfor vil du få grundig opplæring i isbjørnsikkerhet. Valgfaget «skyting» er et av våre mest populære.

Spisshus i Longyearbyen med Hiorthfjellet i bakgrunnen. Longyearbyen er urban og samtidig så tett på naturen. Foto: Maria Philippa Rossi

Lille, store Longyearbyen

Longyearbyen har bare 2500 innbyggere, men hvis du legger godvilja til kan det nesten føles som en storby! Vi har kulturhus, bibliotek, museer, svømmehall, klatrevegg, en rekke musikkfestivaler gjennom året, skikkelig fæncy restauranter og en kino. Kirken inviterer jevnlig til spillkvelder, kajakkforeningen lærer bort eskimorulle, og vi utfordrer deg til å slå rektor Rotevatns personlige rekord opp til Varden, et av de bynære fjellene. Det er med andre ord nok å finne på når det ikke er undervisning.

Midnattssol og polarnatt

Når du kommer i august har vi midnattssol et døgn eller to, før en vakker periode med fantastiske solnedganger starter. Fra oktober til februar er det mørketid (den er ikke så gæli som du tror – les mer om det her!). Det er nordlys og himmelfenomener om hverandre – bare husk å kikk opp! Skolen legger til rette for polarnatta, vi starter litt senere, sørger for å kose oss skikkelig og har et litt roligere tempo. Når våren og lyset kommer er det gjerne full fart! Som elev har du da opparbeidet deg en del kunnskap om den arktiske villmarken, og det er tid for de litt lengre turene eller større prosjektene.

Tøfler og utesko i en gang på folkehøgskolen. Svette Crocs eller hjemmestrikkede ullsokker? På Svalbard er det vanlig å ta av uteskoene når du kommer inn i offentlige bygg! Da kan det være lurt å ha et par tøfler å hoppe inn i. Foto: Maria Philippa Rossi

Innesko og Svalbardtradisjoner

Svalbard er en del av Norge, men det er også en internasjonal smeltedigel med folk fra over 50 land. Det gjør Longyearbyen til en spennende by å bo i, og mange land har lang historie på øya, enten som fangstnasjoner eller at de har vært aktive med gruvedrift. Med den kombinasjonen av folk og historie dukker det opp en del tradisjoner. Mange av dem kan du lese om på museet, men én møter du på stadig vekk i hverdagen: uteskoene tas av i offentlige bygg. Det betyr at på biblioteket, sykehuset, noen restauranter, ja, og selvsagt på folkehøgskolen tar du av skoene ved ytterdøra og bytter til tøfler! Det er koselig det!

Valgfag

En stor del av undervisningen i løpet av året ditt på Svalbard Folkehøgskole består av valgfag. Og du kan velge mellom så mye gøy! Vi kjører tre valgfagsperioder i løpet av året, så du som elev rekker å teste fag på tvers av linjene, og prøve ulike ting du synes er spennende. Valgfagene varierer i løpet av året, og fra år til år, men skolen er alltid åpne for gode forslag fra elevene. Vi har også flere elevstyrte valgfag, da mange elever har sitt spesialfelt de er gode på, og det er ekstra fint når dettes læres bort til andre.

Har du flere spørsmål?

Ring oss på 907 99 990, eller send en epost til post@svalbardfolkehogskole.no.

Tre gutter på fjelltur. Friluftsvalgfagene er populære, men du kan også velge kor, musikklytting, årbok, band, bærekraft, bokbinding, norsk humor eller mange, mange flere! Foto: Anniken Strønen Riise
Mer info om: